Сергей Лавров ще лети до Скопие за срещата на ОССЕ, ако България позволи

Дата:

Русия ще вземе участие в срещата на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Югоизточна Европа (ОССЕ) в Скопие, тъй като България е обещала на Северна Македония да отвори въздушното си пространство за руски самолети, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Според Лавров, Македония ги е поканила да участват в срещата, след което България обещала да отпрати покана и отвори въздушното си пространство за руските самолети.

Правителството на Северна Македония реши да отмени забраната за кацане на руски държавни самолети, предоставяйки правомощия за разрешение на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната.

Министърът на външните работи на Северна Македония и председател на ОССЕ, Буяр Османи, подчерта, че решението на Европейския съюз относно санкциите за прелитане на руски самолети не се отнася за събития от многостранен характер, като тези на ОССЕ. Той също така каза, че Русия е предложи на Лавров лично да оглави руската делегация в Съвета на министрите на ОССЕ, и че процедурата за неговото пристигане вече е стартирана, въпреки че Русия е обект на санкции от Европейския съюз, които се подкрепят и от Северна Македония.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...