Издадените електронни медицински бележки на учениците вече влизат в пациентското досие

Дата:

От септември 2023 г., електронните медицински бележки на учениците стават достъпни в техните електронни пациентски досиета, съобщи Министерството на здравеопазването. Чрез интеграция с ГРАО (Главна Регистрация на населението), родителите на деца под 18-годишна възраст получават достъп до пациентските досиета на своите деца. Този нов модул, наречен “Медицински бележки”, вече е наличен както на уебсайта my.his.bg, така и в мобилното приложение “еЗдраве”. За да видят този модул в “еЗдраве”, потребителите трябва да инсталират версия 3.2.0 на приложението, която е достъпна в App Store и Google Play.

През септември 2023 г., всички медицински бележки, издадени на учениците, станаха в електронен формат, благодарение на интеграцията между системите за здравеопазване и образование. Това включва бележки за контакт с инфекциозно болен, преминато инфекциозно заболяване и удостоверение за клинично здрав пациент. Всички издадени бележки след септември 2023 г. са видими в новия модул.

От средата на септември до момента на информацията (неопределена дата), Националната здравноинформационна система получава над 1,2 милиона електронни извинителни бележки за ученици. Лекарите и другите медицински специалисти издават средно по 20 хил. медицински бележки на ден, като най-голямото количество се издава в градовете София, Пловдив и Варна.

Предстои да бъде разширен модулът “Медицински бележки”, като към него ще бъдат добавени медицински свидетелства за встъпване в брак, придобиване на шофьорска книжка и започване на работа. Тези удостоверения също ще бъдат достъпни в електронното досие на всеки пациент. На 18 декември 2023 г., стана възможно родителите да получават информация от пациентското досие на своите деца.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...