Индия отчете тревожно качеството на въздуха

Дата:

В индийската столица Делхи се изпитва тревожно замърсяване на въздуха тази седмица. Очаква се качеството на въздуха да се влоши още повече, като причини за това са предстоящият фестивал Дивали, който се характеризира с използването на много фойерверки, както и предстоящият зимен сезон.

Целогодишното токсично замърсяване на въздуха над Индия е резултат от интензивния трафик, индустриалното производство и земеделските отпадъци. През зимата ситуацията се влошава още повече поради изгарянето на биомаса за отопление и готвене.

В началото на седмицата качеството на въздуха беше определено като “много лошо”. Възможно е да има временно подобрение във вторник, но се очаква, че замърсяването отново ще се увеличи в следващите дни, наред с настъпването на фестивала Дивали.

Поне 140 милиона жители на Индия дишат замърсен въздух, който е десет пъти над нормалните стойности, определени от Световната здравна организация. Делхи се издига като най-замърсената столица в света. От 30-те града с най-лошо качество на въздуха на планетата, 21 са в Индия, според данни от 2019 г.

Властите в Делхи редовно представят различни планове за намаляване на замърсяването, но с почти никакви резултати. В настоящия момент правителството насърчава гражданите да избягват използването на лични автомобили и да предпочитат обществения транспорт.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Адел беше отличена с наградата за лидерство “Шери Лансинг” 

Британската певица Адел беше удостоена с наградата за лидерство...

Евертън надигра Нюкасъл с 3:0 

Отборът на Евертън записа втора поредна победа и напусна...

Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър футболист в Бразилия

Луис Суарес, уругвайският нападател, спечели Златната топка за най-добър...

ЦСКА стана първият полуфиналист в турнира за Купата на България по волейбол при жените

ЦСКА стана първият полуфиналист в турнира за Купата на...