Гръцките фермери с предупреждение да не се купува евтин зехтин с етикет “екстра” в България

Дата:

Гръцки фермери и медии с предупреждение към гражданите да не закупуват евтин зехтин от търговската мрежа в България, твърдейки, че в опаковки, които се предлагат като скъп гръцки зехтин, се продава слънчогледово олио.

Фалшивите продукти не разполагат с номерация от сертификата за направени проби по качеството.

Гръцки фермери, производители на маслини и зехтин, съветват своите сънародници да не закупуват зехтин от България, тъй като той се явява напълно фалшив. Един фермер от Халкидики коментира, че е бил изненадан от ниските цени на зехтина “екстра качество”, закупен от България на цена около 3,5 евро за литър.

Този фермер предоставил зехтина за химически анализ в лаборатория, като резултатът показал, че това е некачествено слънчогледово олио, представено като зехтин. Съдържанието на оцветител и други добавки е толкова високо, че е опасно за здравето, според гръцки специалисти.

Друг фермер от Крит отбелязва, че в български магазини се предлага 5-литрова опаковка на зехтин, който той произвежда, на цена от 17,5 евро, докато самият той го продава за над 60 евро.

Гръцките медии предупреждават своите граждани “не купувайте от България евтин гръцки зехтин, защото това не е зехтин, нито е гръцки.” Отбелязва се, че предупреждението не е насочено към целия пазар в България, където съществува качествен екстра оригинален зехтин, но на по-високи цени, над 10 евро за литър.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...