Гръцките фермери продължавт с протестите

Дата:

Земеделските производители в Гърция решиха да продължат протестите си в цялата страна, след като преговорите с правителството на 13 февруари не доведоха до желаните резултати. Протестантите изискват безмитен селскостопански дизел, намаление на разходите за електроенергия и субсидии за доставки и храна за животните.

Протестите, които включват митинги и блокади на основни магистрали, се провеждат вече цяла седмица и принудиха правителството на “Нова демокрация” да покани земеделските групи на преговори. Земеделските съюзи обаче отхвърлиха предложените от премиера Мицотакис отстъпки относно цените на електроенергията и поискаха по-ефективни мерки за предоговаряне на новата Обща селскостопанска политика на ЕС.

Те изискват и пълно обезщетение за загубените доходи по време на наводненията и спиране на етикетирането на гръцки продукти като чуждестранни. За да обсъдят следващите стъпки в агитацията, на 15 февруари ще се проведе общогръцка среща на представителите на земеделските събрания в Лариса, Тесалия.

Комунистическата партия на Гърция и синдикалната организация “Военен фронт на всички работници” изразиха солидарност с протестиращите фермери. Председателят на Съюзната федерация на земеделските асоциации в Кардица, Костас Целас, заяви, че правителството не е успокоило недоволните фермери, дори по въпроса за електричеството.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...