Горските пожари в Чили взеха 51 жертви 

Дата:

Горските пожари, които бушуват в централната част на Чили, са причинили смъртта на най-малко 51 души, а числото на жертвите вероятно ще нараства, съобщиха властите.

Президентът Габриел Борик обяви извънредно положение и заяви, че ще използва всички възможни ресурси, за да се справи с кризата.

Огнеборците се борят да овладеят пламъците, които застрашават градските райони. В много части от централния регион Валпараисо се издига черен дим. Пожарникарите използват хеликоптери и камиони за гасене на огъня.

Районите около туристическия град Виня дел Мар са сериозно засегнати. Спасителните екипи се опитват да достигнат до всички засегнати зони, заявиха властите.

Министърката на вътрешните работи Каролина Моралес предупреди, че броят на жертвите може да нараства.

Президентът Борик обръща внимание на тежестта на ситуацията във Валпараисо и заяви, че страната се сблъсква с най-тежкото бедствие след земетресението през 2010 г., когато загинаха около 500 души.

Горските пожари не са необичайни за Чили през летните месеци. През миналата година 27 души загинаха поради горещата вълна, а засегнатите площи бяха над 400 000 хектара.

Въпреки че обхватът на пожарите този път е по-малък, властите изразяват безпокойство, че някои от активните огнища се намират в непосредствена близост до градски райони, което може да доведе до сериозни последици за хората, жилищата и инфраструктурата.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...