ЕС призна ядрената енергия за чиста

Дата:

Европейският съюз обяви, че ядрената енергия и устойчивите алтернативни горива следва да бъдат част от стратегическата технология, която ще бъде одобрена по пътя към намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на въглеродна нулевост.

Този извод е резултат от обединеното становище на правителствата на държавите-членки на ЕС. 27 министъра от Европейската комисия заявиха, че ядрената енергия и устойчивите алтернативни горива трябва да бъдат включени в списъка на приемливите стратегии. Целта на ЕС е до 2030 г. да произвежда поне 40% от своите нужди от съоръжения, които ще намалят емисиите на парникови газове.

Този план включва термопомпи, вятърни турбини, слънчеви панели и батерии за електромобили. Новият закон също поставя цел от поне 50 милиона тона “уловени” CO2 годишно до 2030 г. Устойчивите горива ще бъдат добавени към списъка на стратегическите технологии с ниски въглеродни емисии.

С новата позиция на ЕК броят на стратегическите въглероднонейтрални технологии, достъпни за членовете, се увеличава от 8 на 10, а двете нови технологии в списъка ще бъдат предмет на рационализирани процедури за издаване на разрешителни. Законът за промишлеността на общността ще изисква от публичните органи, провеждащи търгове, да вземат предвид критериите за устойчивост при възлагане на договори и трябва да гарантира, че не повече от 65% от търсенето в ЕС се доставя от един източник.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...