Днес почитаме Света Екатерина

Дата:

На 24 ноември православната църква отдава почит на света Екатерина, която е покровителка на майките, плодовитостта и здравето в семействата. Имен ден имат Екатерина, Катя, Катерина, Катина, Тина, Тинка и Катрин. Според стария български обичай, стопанката на къщата замесва 7 или 9 питки и ги шари с вретено. Ако има малки деца в къщата, тя раздава хлебчетата на пътници и с благопожелания пресича пътя на болестите към дома си.

Света Екатерина е дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Полагайки голямо внимание на образованието, тя учи уроците на философите и учените в столицата. Екатерина обявява, че ще се омъжи само за този, който я превъзхожда в слава, богатство, красота и мъдрост. След кратко, тя се прекланя пред Христос и става християнка.

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций). Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт.

У нас – в Пловдивския край, се вярва, че св. Екатерина предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окачва на вратата или се хвърля на покрива “за Баба Шарка”.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...