Днес почитаме паметта на Свети Андрей Първозвани

Дата:

На днешния ден, православната църква почита Свети Андрей, наричан Първозвани, поради факта, че станал последовател и ученик на Иисус Христос преди всички други апостоли. Този празник е от значение както за църковния, така и за народния календар.

Свети Андрей, след като апостолите се разпръснали, за да проповядват Евангелието, обикаля много земи, включително Византия, Тракия, Русия, Рим и други. Счита се, че той извършвал чудеса и изцелявал болни. По време на управлението на Константин Велики, тялото му било разпнато на кръст, а по-късно пренесено в различни църкви, включително в Цариград и Рим.

В народния календар вярванията свързани с празника включват идеята, че Свети Андрей е покровител на мечките и нейния заповедник. Според предания, той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.

В България този ден се нарича Едрей, Едринден или Мечкин ден. Този празник е свързан с представата за прехода от есента към зимата. Вярва се, че от този ден всичко “наедрява” – здраве, богатство, включително и денят, който нараства колкото просено зърно. Хората обичат да приготвят пита и зърнени храни като жито, леща и грах, които символизират растеж и увеличение.

Имен ден празнуват хора с имена като Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан и др.

Отец Стилиян, председател на столичната църква в София, подчертава важността на Свети Андрей, като го определя като един от най-уважаваните апостоли. Той споменава, че Свети Андрей се появява в различни епизоди в Евангелието, включително и благославянето на петте хляба и трите риби, където допринася със своето мнение. Отец Стилиян подчертава, че дори до днес Свети Андрей продължава да извършва чудеса.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...