Днес отбелязваме Денят на народните будители

Дата:

На първи ноември се отбелязва Денят на народните будители в България. Този ден е посветен на почитането на работата и усилията на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, които през вековете са поддържали духовните ценности и морал на нацията.

Славата на първия национален будител, Паисий Хилендарски, е отличителен символ на този ден. Сред народните будители, които се покланяме, са имена като Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов.

По случай Деня на народните будители, българският национален флаг ще бъде издигнат пред сградата на президентската институция, а президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на Националната гвардейска част. След церемонията в Гербовата зала на “Дондуков” 2, държавният глава ще изнесе приветствие.

Българската академия на науките и Съюзът на учените в България също ще отбележат Деня на народните будители с тържествено събрание.

По повод на този празник, днес се пуска активен уебсайт, посветен на Васил Левски, създаден от Държавната агенция “Архиви”. Идеята зад него е да представи цялото документално наследство, оставено от Апостола на свободата, като сайтът е част от дигиталната поредица на Агенцията, озаглавена “Значими личности”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...