Днес отбелязваме Богоявление

Дата:

На 6 януари се отбелязва Богоявление, празник от голямо значение в християнството. Този ден е свързан със събитието, при което Свети Йоан Кръстител е кръстил Иисус Христос в река Йордан. Вярването е, че по време на този ритуал се явява триединната същност – Синът Христос, Светият дух във формата на гълъб, който каца върху Христос, и Бог Отец, който обявява, че Христос е Негов Син.

В българския обреден календар до Йордановден се счита, че са опасни “Мръсни дни”, в които бродят демони и караконджули. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. В деня на Богоявление се извършва служба в църквата, а свещеникът хвърля Светия кръст във водоеми. Този, който го извади, се счита за щастлив и здрав през цялата година, а болните се къпят във водата, където е хвърлен кръста.

След церемонията се провежда тържествена литургия, наречена Велик водосвет. В деня на Богоявление имен ден празнуват 1972 души в Ямбол, сред които 1240 мъже и 732 жени. Най-честите имена за мъже са Йордан, Божидар, Боян, Борислав, Найден, Данчо, Богомил, Бончо, Богдан, Божан, и Теодосий.

Сред жените най-често срещано е името Йорданка, последвано от Божидара, Данка, Борислава, Бистра, Божана, Бояна, Йордана, и Богдана.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...