Днес е Архангеловден

Дата:

Днес е Архангеловден, празник, по който православната църква почита ангелските сили и техния предводител, Свети Архангел Михаил. Този ден има корени още от четвърти век и е известен и като Архангел Михаил. В православната традиция архангелите са небесни същества, невидими, и се изпращат от Бог при хората, които искат спасение. Празникът има професионален характер, тъй като през 1999 година в България беше възстановено отбелязването на Архангеловден като професионален празник на полицията.

В библейския разказ за Сътворението се разкрива, че преди създаването на видимия свят, Бог създава невидимия умосъзерцателен свят на небесните сили, като архангелите са част от него. Те са описани като служебни духове, които изпълняват волята на Бог. Ангелите се представят често като юноши с бели дрехи и крила.

Според църковната традиция всеки човек, който приема светото кръщение и става член на светата църква, получава свой ангел-хранител. Този ангел е постоянно до нас и ни насочва към доброто и надеждата.

Архангеловден също така се отличава със значителен брой именици, като над 244 хиляди българи отбелязват този празник. Това го прави третия по численост празник в България.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...