Денков и Габриел: Двама души от български произход са сред заложниците на „Хамас“

Дата:

Двама души от български произход са сред заложниците на палестинската групировка „Хамас“. Тази информация беше потвърдена от премиера Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел след техното връщане от еднодневно посещение в Израел. Отново подробности не могат да бъдат разкрити, тъй като това може да застраши живота и здравето на заложниците.

Вицепремиер Габриел подчерта, че координацията с Държавата Израел и други страни трябва да продължи, за да не се допусне регионална ескалация. Международната общност трябва да продължи да търси решение на хуманитарната криза в Газа.

Днес са проведени срещи с роднини и близки на заложниците, като информацията за тях произтича от тези срещи. Вицепремиерът Габриел подчерта, че България е готова да предостави хуманитарна помощ с всичко необходимо, включително и изпращането на медицински специалисти, както беше обсъдено с израелските официални лица.

Изказана е пълна подкрепа към Държавата Израел в защитата й от терористични атаки и нападения с ракети, като се подчерта, че не трябва да се смесват терористите от “Хамас” с палестинското население.

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Габриел са провели разговори както с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху, така и с президента Исаак Херцог, изразявайки солидарността на България и предоставяйки подкрепа и помощ във всяка възможна форма.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта важността от предоставяне на български документи на заложниците, ако са с български произход и желаят такива, като това може да улесни и бърза освобождаването им. Тя съветва, че България следва да използва своята позиция в различни международни институции и форуми, за да настоява за освобождаването на своите граждани.

Тази информация беше разкрита след еднодневното посещение на представителите на българското правителство в Израел, като част от усилията за решаване на текущата криза.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...