Бюджетният дефицит на Румъния е достигнал “тревожни равнища”, заяви Марчел Болош

Дата:

Министърът на финансите на Румъния, Марчел Болош, съобщи, че бюджетният дефицит на страната достигна “тревожни равнища” от над 3,5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Този факт представлява предупреждение за страната. Болош изрази загриженост, че ако не бъдат предприети конкретни мерки, бюджетният дефицит ще продължи да нараства.

Според министъра на финансите, най-големият риск за Румъния е свързан със забавянето или блокирането на инвестициите на стойност над 75 милиарда евро от европейски фондове. Това означава, че страната може да загуби значителни финансови средства, които са от съществено значение за икономическото й развитие.

Марчел Болош подчерта, че бюджетният дефицит достигна 3,56% от БВП към края на септември, което представлява сумата от 56,96 милиарда леи. Той използва аналогия, като посочи, че този дефицит би могъл да покрие строителството на около 2280 километра магистрала, което е приблизителната разстояние между Букурещ и Париж. В допълнение, министърът изрази тревога и по отношение на държавния дълг, който нараства бързо и скоро може да достигне 800 милиарда леи. Това ще доведе до увеличение на разходите за лихви и по-голям натиск върху държавния бюджет.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Холивудската суперзвезда Марго Роби е избрана за новото лице на Turkish Airlines

Turkish Airlines (THY) обяви, че избира актрисата Марго Роби...

Адел беше отличена с наградата за лидерство “Шери Лансинг” 

Британската певица Адел беше удостоена с наградата за лидерство...

Евертън надигра Нюкасъл с 3:0 

Отборът на Евертън записа втора поредна победа и напусна...

Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър футболист в Бразилия

Луис Суарес, уругвайският нападател, спечели Златната топка за най-добър...