Близнашки: Правителство на малцинството ще се провали

Дата:

По време на консултациите с президента Румен Радев, лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов съобщи, че ще предложи правителство на малцинството. Проф. Георги Близнашки, който е и бивш служебен премиер, сподели, че опитът на Борисов за такова правителство е обречено на провал.

“Нека опита Борисов да предложи кабинет”, допълни Близнашки пред Нова и припомни, че ГЕРБ-СДС и ДПС нямат абсолютно мнозинство. По този начин правителство на малцинството няма да бъде стабилно. “Дори може да не встъпи в длъжност, а да бъде провалено.

Другото решение е експертно националноотговорно правителство. Един кабинет на националното съгласие би могъл да даде тласък на реформите”, изрази мнение Близнашки. Бившият премиер е от основните автори на Конституцията в настоящия ѝ вид.

“Основният проблем не е избирателната система, а неучастието на гражданите в гласуването. Партията на Борисов разполага едва с 8% от общата подкрепа на избирателите, което води до липса на легитимност.

Ще последва нов срив, ще се търсят други политически решения – Велико Народно събрание или президентска република. Радев е сред виновниците за политическата криза, защото внесе разделение”, посочи той.

Близнашки допълни, че без убедителни национални лидери няма как нещата да тръгнат в правилната посока. “Има паралелна държава, която управлява. Политическата ни система е на ръба на пропастта, затова трябва да има правителство на всяка цена, но то да е експертно.

Избори през септември ще дадат катастрофални резултати. Борисов трябва да си даде сметка, че той ще плати, ако няма кабинет”, коментира Близнашки. Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...