България, Румъния и Турция подготвят обща противоминна операция в Черно море

Дата:

На международната конференция “Спечелване на мира в Украйна,” организирана в Централния военен клуб, министърът на отбраната на България, Тодор Тагарев, обяви, че България, Румъния и Турция подготвят обща противоминна операция в Черно море.

Тази операция се е подготвяла в продължение на два месеца, но информацията за нея до сега не е била публично обявена. Тагарев посочи, че “остават за уточнение някои малки детайли” и че очаква операцията да бъде стартирана скоро. Той отбеляза, че е в интерес на България да се включат съюзниците в нея, но също така е важно да не се предизвика допълнителна ескалация в Черно море.

Операцията ще бъде ограничена до водите на трите страни в Черно море и няма да включва навлизане в украински води, където продължава война. Тази група, вероятно, ще бъде отворена за включване на Грузия на по-късен етап.

Тагарев подчерта важността на сътрудничеството със съюзниците и я определи като най-важната гаранция за сигурността на страната. Той съобщи и че “още една държава” е готова да се присъедини към батальонната бойна група на НАТО в България, но още не е обявено коя е тя. Виждането на българското правителство и Народното събрание е, че стабилен мир в региона може да бъде постигнат, като се помогне на Украйна да защити своите законно установени граници.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ники Минаж издаде дългоочаквания пети албум Pink Friday 2

Ники Минаж пусна своя пети студиен албум, "Pink Friday...

Привърженици на ЦСКА се сбогуваха със стадион”Българска армия” 

Привържениците на ЦСКА се сбогуваха със стадион "Българска армия"...

Левски записа втори успех в Първа лига

В мача от 20-ия кръг на efbet Лига Левски...

Диана Петкова се класира за финала на европейското първенство по плуване в Румъния

Българската плувкиня Диана Петкова влезе във финала на 50...