Археолози  проучват култов комплекс край село Горско Абланово, община Опака

Дата:

На територията близо до Горско Абланово, в община Опака, започна изследователски проект с цел проучване на култов комплекс, извършван с помощта на геофизични методи. Информацията беше предоставена от Мирослав Георгиев от Регионалния исторически музей в Търговище. Разкопките на мястото се ръководят от проф. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт и музей към Българската академия на науките.

Според Георгиев, обектът на проучване се намира на изток от село Горско Абланово и заема площ от няколкостотин декара, разположена в районите Токатлъка, Увата, Караачлък и Ялията. Този терен съдържа останките на голямо селище (викус) от римската епоха (II – III век след Христа). На югоизток от него се намира могилен некропол.

Проучвания на селището и некропола бяха проведени с финансовата подкрепа на Община Опака през периода 2007-2009 година. Изследователският екип, ръководен от проф. д-р Сергей Торбатов от НАИМ – БАН, установи, че този обект е най-голямото известно неукрепено селище от римската епоха на Балканския полуостров.

През 2008 година бяха проведени геофизични проучвания в няколко различни части на селището. В областта Токатлъка, която се намира в западната част на викуса, бяха регистрирани следи от вероятен култов комплекс. Местните жители съобщават за наличието на мраморен жертвеник в този район. Има вероятност, че този участък е свързан с езическото светилище, което е свързано с редица оброчни паметници на Тракийския конник, намерени в миналото в околностите на село Горско Абланово.

Разходите за археологическите изследвания се финансират главно от бюджета на Община Опака, която предостави сумата от 6 460 лева. В изкопните дейности участват десет жители на общината, основно безработни лица. Помощ и подкрепа предоставиха Земеделска кооперация “Черноломие” в село Горско Абланово, фирма “Геострой” ЕООД в град Попово и Гюрай Изетов, предприемач от село Голямо Градище.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Въоръжен грабеж в столичния квартал „Левски“

Рано тази сутрин в София беше извършен въоръжен грабеж,...

И тази седмица продължава поскъпването на храните на едро

Цените на оранжерийните краставици на тържищата в България продължават...

Започна изграждането на магистралата “Русе – Велико Търново”

На днешната символична церемония на първа копка, означаваща началото...

Земеделските стопани ще получат малко над 3 млрд. лв. тази година, каза министър Вътев

Този петък министърът на земеделието на България, Кирил Вътев,...