Билборд включи системата за аварийно спиране на китайски джип, последва катастрофа

Дата:

Собственик на китайски кросоувър Li Auto L9 наскоро научи по трудния начин, че неговите “системи за безопасност” имат мъртва точка с размерите на билборд.

Колата бе ударен отзад не защото шофьорът рязко натисна спирачките, а защото бордовата техника обърка билборд, разположен над платната на китайска магистрала, рекламиращ два микробуса, за истински возила.

Li Auto L9 е оборудван с пълен набор от системи за подпомагане на водача, включително радар, ултразвукови сензори, камери и усъвършенстван лидар, монтиран точно над предното стъкло.

Въпреки че целият хардуер е налице, изглежда, че инженерите на китайския производител на автомобили не са направили софтуера да разграничава рекламите от действителните коли.

Шофьорът на ударения SUV казва, че след като L9 е засякъл билборда, системата за автоматично аварийно спиране (AEB) се е задействала, натискайки спирачките при скорост 77 км/ч.

Докато шофьорът успява да избегне на косъм удара в бариерата отстрани на автомагистралата, джипът е блъснат отзад от друга кола. Не е претърпял много щети и собственика ще се размине само с нова броня и нова задна врата.

Такива “фантомни спирания” като тези не са необичайни в превозни средства с полуавтономни системи за подпомагане на водача, но това е първият път, когато чуваме за кола, която се обърква от билборд.

Съобщава се, че шофьорът на L9 е поискал 20 000 юана (2756 долара) като компенсация от Li Auto за инцидента. Жт компанията  са предложили на собственика 4000 юана (около 550 долара) в брой, но споразумението не е финализирано.

Li Auto призна, че “системата погрешно е идентифицирала рекламно изображение като превозно средство” и заяви, че “ще бъдат направени подобрения в софтуерната система.”

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...