Акциите на Тесла се сринаха с над 12%

Дата:

Вчерашната търговия на Уолстрийт донесе повече от 12 процентов спад на акциите на “Тесла”, след като главният изпълнителен директор на компанията, Илон Мъск, предупреди, че ръстът на продажбите на нови електромобили ще се забави тази година, въпреки намалените цени. Тези нови ценови стратегии вече намалиха маржовете на печалба на компанията и породиха тревоги сред инвеститорите.

Мъск посочи, че растежът ще бъде значително по-нисък, тъй като “Тесла” се съсредоточава върху по-евтини електрически превозни средства от ново поколение, които трябва да бъдат произведени в завода в Тексас през втората половина на 2025 година. Той обаче предупреди, че увеличаването на производството на новия модел ще бъде предизвикателство поради използването на авангардни технологии.

Тази загуба бележи най-рязкото понижение на акциите на “Тесла” за един ден от повече от година, като пазарната стойност на компанията спадна с 80 милиарда долара, достигайки около 580 милиарда долара. През последния месец пазарната капитализация на “Тесла” се понижи с около 210 милиарда долара.

Акциите на други производители на електромобили, като Rivian Automotive, Lucid Group и Fisker, също претърпяха спад, вариращ между 4,7 и 8,8 процента. Този спад на цените на “Тесла” вероятно ще усили натиска върху стартъпите и утвърдените марки като “Форд”.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...