8.4% увеличение на учителските заплати от 1 януари 2024 г. 

Дата:

На 1 януари 2024 г., с влизането в сила на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, индивидуалните основни заплати на педагогическите специалисти в България се увеличават с 8,4%. Този нов договор беше подписан от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, представители на синдикатите и други социални партньори.

След този повишаващ процент, стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв., а същият размер се прилага и за всички останали педагогически специалисти, като ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление, логопеди, психолози и др. Минималната основна заплата за старши учители и възпитатели става 1911 лв., а за главни учители и главни възпитатели – 1985 лв. Директорите на училищата ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите – 2088 лв.

В новия колективен трудов договор също така се предвижда увеличение на работните заплати на непедагогическия персонал. С инвестиция от близо 290 млн. лв. от държавния бюджет, този нов договор се насочва към подобряване на работните условия и заплащането на педагозите.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...