18% годишен ръст на пътници отчитат морските летища

Дата:

През 2023 година летищата във Варна и Бургас са обслужили общо 3,7 милиона пътници, което представлява нарастване от 18% в сравнение с предходната година. Обработили са над 27 000 полета на 70 български и чуждестранни авиокомпании, които извършват чартърни и редовни полети към повече от 105 дестинации в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

На летище Варна са посрещнати над 1,8 милиона пътници, което представлява увеличение от 24% спрямо 2022 г., но остава с 12% по-малко от предпандемичните нива през 2019 г. Летището е обслужило 10 169 редовни и 2 367 чартърни полета.

Летище Бургас отчете ръст от 13% в броя на пътниците за една година, но общият брой посетители е с 36% по-малък в сравнение с преди 4 години. То е посрещнало най-много пътници от Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Израел. Най-популярните дестинации от Бургас са били Лондон, Варшава, Прага, Катовице и Тел Авив.

Главният изпълнителен директор на концесионера “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” д-р Франк Кванте отбеляза необходимостта от увеличаване на туристическия трафик и сподели, че компанията фокусира усилията си в тази насока, работейки с партньорите от туристическия сектор и с подкрепата на Министерството на туризма.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...