Цените на петрола се повишиха след ракетен обстрел от Пакистан в погранични зони в Иран

Дата:

Цените на петрола в азиатската търговия се повишиха след обявлението на ОПЕК, че търсенето на петрол продължава да расте сравнително силно в световен мащаб през текущата и следващата година-две. Също така, спадът в производството на петрол в САЩ поради студената вълна, обхванала континента, оказва влияние.

Цената на фючърсите на сорта Брент от Северно море, които служат като референт за Европа, се увеличи с 0,3%, или 21 цента, достигайки 78,09 долара за барел. Същевременно, котировките на американския лек суров петрол се повишиха с 0,6%, или 40 цента, стигайки 72,96 долара за барел.

ОПЕК предвижда световното търсене на петрол да нарасне с 1,85 милиона барела на ден през 2025 г., достигайки общо 106,21 милиона барела на ден. За 2024 г. се очаква ръст от 2,25 милиона барела на ден, съгласно последния месечен доклад на организацията. В същото време студената вълна в Северна Дакота, САЩ, влоши добива на петрол, който се снижи на 650 000 до 700 000 барела на ден, което е под половината от обичайния добив.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...