Проблемът, свързан с пожълтяването на листата на краставиците , е до болка познат на повечето градинари. Поради липса на хранителни вещества, наличие на вредители или липса на вода, листата могат да променят цвета си на жълто.
Снимка: Pinterest Един от методите за превенция е използването на следния разтвор. В 10 л вода трябва да разредите 30 капки йод и да добавите 1 литър прясно мляко. В същата кофа трябва да настържете и 20 грама домакински сапун.
Растенията трябва да се пръскат с този разтвор от момента, в който се появят първите 5-6 листа. Пръскайте веднъж на 10 дни.
Снимка: Pinterest За да запазите зелените върхове на краставиците до есента, можете да използвате следния разтвор: Накиснете половин хляб в 5 литра вода за 12 часа и след това добавете половин малка бутилка йод.
Преди употреба разредете разтвора с вода 1:10 и поливайте краставиците с този разтвор 2 пъти седмично. Снимка: Pinterest В допълнение, суроватката има положителен ефект върху образуването на нов завръз. За да го постигнете, добавете 2 литра суроватка към кофа с вода (10 л) и захар – 100 грама.
Поливайте краставиците с този разтвор в края на периода на плододаване. Снимка: Pinterest Люспите от лук също се справят добре с проблема с пожълтяването на листата. За да приготвите разтвора, добавете обелки от лук от еднолитров буркан към кофа с вода (10 литра) и оставете да заври.
Оставете разтвора да се запарва в продължение на 12 часа, след което го прецедете. Преди употреба разтворът се разрежда с вода в съотношение 1:4. Пръскайте периодично листата на краставицата с този разтвор и поливайте растенията в корена.