in

Жертви и ранени след две мощни експлозии в Бейрут

78 са вече жертвите на двете мощни експлозии в Бейрут, повече от 4000 са ранените

78 са вече жертвите на двете мощни експлозии в Бейрут. Повече от 4000 са ранените. Пораженията са огромни. Няма данни за пострадали българи, но има счупени прозорци на българското посолство в ливанската столица. Болниците са препълнени. Редица държави, сред които Франция, Съединените щати и Израел, изразиха готовност да окажат помощ на Ливан.

Болниците в Бейрут са препълнени – не само с пострадали, но и с роднини, търсещи свои близки. Някои от ранените са откарани за лечение извън столицата.

Изясняват се причините за трагедията. Сред версиите, която разглежда и ливанското вътрешно министерство, е, че експлозиите са станали в склад за конфискувани взривни вещества.

BBC цитира президента Мишел Аун, според когото на място са били складирани над 2700 тона амониев нитрат, държани там в продължение на шест години.

Районът около пристанището, където избухнаха мощните експлозии, е отцепен и се допускат само линейки и полиция.

Президентът Мишел Аун свиква спешна среща на Съвета за национална сигурност. Възможно е да бъде обявено извънредно положение за две седмици. Министър-председателят на Ливан Хасан Диаб обяви днес ден на траур.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

255 са новите случаи на COVID-19 у нас

София все още е под блокада, протестът премина без нарушения