Земеделските стопани ще получат малко над 3 млрд. лв. тази година, каза министър Вътев

Дата:

Този петък министърът на земеделието на България, Кирил Вътев, изрази своето отношение към текущите протести на земеделските производители. В интервю за предаването “Неделя 150” по БНР, Вътев заяви, че земеделските стопани в страната ще получат общо над 3 милиарда лева до края на годината с плащанията, предстоящи преди декември.

Въпреки че земеделците изразяват недоволство и провеждат протести, министърът на земеделието изтъкна, че България предоставя най-високите субсидии в Европейския съюз и земеделците не бива да гледат на всяка ставка поотделно, а да обръщат внимание на общата сума от всички мерки, които ги подпомагат.

Вътев коментира и настоящите претенции за отмяна на тавана за държавните помощи, като обяви, че това е абсурдно и означава отричане както на българските, така и на европейските институции и законодателство. Той отбеляза, че в България са положени големи усилия да се увеличи таванът на държавните помощи, който в момента е 280 хиляди евро.

Министърът подчерта, че основният фокус трябва да бъде върху пазара и повишаването на производителността в българското земеделие, за да се осигури конкурентоспособност на пазара. Отхвърли идеята за продажба на земя от Държавния поземлен фонд, казвайки, че това не е рентабилно и не е изгодно.

Във връзка с новината за сумата от 1 милиард лева в бюджета за 2025 г., Вътев обясни, че тази сума е записана в графа “Други приходи” и може да дойде от различни източници, като даде пример с новия патентен данък за диворастящи гъби и трюфели.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

ООН: Четвърт от населението на Ивицата Газа застрашени от глад

Най-малко 576 000 души в Ивицата Газа, което се...

Застреляха двама кандидати за кмет на мексиканския град Маравасио (Видео)

Двама кандидати за кмет на мексиканския град Маравасио бяха...

Китай призова държавите с големи ядрени арсенали към договор за забрана на първата им употреба

Държавите с най-големи ядрени арсенали трябва да преговарят за...