in

Започва прекият надзор на 5 регистрирани у нас банки

От днес Българската народна банка влиза в тясно сътрудничество с Европейската централна банка

От днес Българската народна банка влиза в тясно сътрудничество с Европейската централна банка. Присъединяването към единния банков съюз води до прекия надзор на пет, регистрирани у нас банки, от Франкфурт.

Петте банки, част от европейски семейства, които ще бъдат директно наблюдавани от Европейската централна банка, са: Уникредит, ДСК, Обединена българска банка, Юробанк и Райфайзен. Франкфурт има право да поеме и прекия надзор върху по-малките институции при нужда, но като цяло това остава отговорност на БНБ.

В същото време представители на централната ни банка ще бъдат част от институциите, ангажирани с надзора и преструктурирането на банки в Европа.

Тясното сътрудничество с европейските банкови институции бе анонсирано още през юни, когато българският лев стана част от обменно курсовия механизъм ERM II. Присъединяването към механизма, наричан  „чакалня на еврозоната“  стана, след като капиталът на Първа инвестиционна банка бе увеличен благодарение на Българската банка за развитие и чешки частен инвеститор. Това бе последното препятствие пред страната ни, за да направи тази ключова стъпка по пътя към въвеждането на еврото. Най-оптимистичният срок за това е 2023 или 2024-та година.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Тенис турнирът Sofia Open 2020 ще се играе пред зрители

Борисов: До края на нашия мандат пенсионерите ще получават добавка от 50 лв.