in

Започна поредният планов годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”

Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво

На 22 септември 2020 г. започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”. Предвижда се профилактика на оборудването и на системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата, 26-та поред, горивна кампания. Ще продължи осъществяването на дейности и модификации, свързани с дългосрочната експлоатация на блока, съобщиха от атомната централа.

Плановият годишен ремонт ще се проведе при строго спазване на превантивните мерки, насочени към ограничаване на риска от заразяване с COVID-19. Допускането до работните места се извършва след контрол на телесната температура, по време на работа задължително се използват лични защитни средства, работните и санитарните помещения редовно се дезинфекцират и постоянно се поддържа висока хигиена. Направени са промени в организацията на работното време на сменния персонал, целящи ограничаване на контактите и поддържане на социална дистанция.

В ремонтната кампания като подизпълнители ще вземат участие и външни организации. Техните служители, които не са с постоянно работно място на площадката, ще бъдат допускани в централата след представяне на отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди започване на дейността. Целта е опазване на здравето на работещите, осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените мощности и гарантиране на надеждни и стабилни енергийни доставки в предстоящия есенно-зимен период. Предвижда се плановият годишен ремонт на шести блок да продължи до края на месец октомври. Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Банковата афера FinCEN с удар по европейските борси

Протестиращи блокираха трафика към „Дунав мост“