Заместник-министър Петър Димитров: щетите от наводнението в Царево са за около 38 млн. лева

Дата:

Заместник-министърът на околната среда и водите, Петър Димитров, представи данни, които сочат, че щетите, причинени от наводненията в Царево, се оценяват на около 38 милиона лева. Тези данни са според негови предварителни оценки.

Докладът относно наводненията в Царево е изготвен от временна междуведомствена комисия, създадена по заповед на министър-председателя Николай Денков. Комисията беше научно ориентирана и събра различни структури с експертиза върху въпроса. Тя извърши обследване на инфраструктурата в засегнатите от наводнението райони на Царево и целта й беше да определи причинно-следствените връзки, довели до това бедствие.

Заместник-министърът обясни, че причините за наводнението са свързани предимно с метеорологични условия, включително интензивни валежи, и с географските особености на района, като кратки и тесни водосбори, които определят посоката и скоростта на приливната вълна. Той посочи, че този вид екстремни валежи са настъпили с изключително ниска вероятност, само веднъж на всеки 500 години.

Другата значителна причина за наводнението е свързана с инфраструктурата в района. Мостовите съоръжения, налични в района, не са били оразмерени за съвременните хидро-метеорологични условия. Димитров отбеляза, че е необходимо да бъдат предприети категорични мерки за преоценка на тези съоръжения.

Докладът също така засяга преместваемите съоръжения и обекти в района на Церова, включително каравани, фургони и бараки, намиращи се в долните течения на водосбора в района. Този проблем трябва да бъде разгледан, като се вземат под внимание съответните мерки.

В заключение, заместник-министърът посочи, че изготвеният доклад представя значителни изводи и предложения за подобрение на инфраструктурата и за решаване на проблемите, свързани с наводненията в Царево.

/Снимка: БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...