Законопроект за произвеждане на енергия от вятър в Черно море внесоха депутати

Дата:

Депутати в българския парламент внесоха законопроект, който цели производството на енергия от вятър в Черно море в района на Шабла. Според вносителите, като Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и група депутати, изграждането на вятърни електроцентрали в този район ще донесе значителни инвестиции в инфраструктурата на сушата, откриване на работни места в общините Шабла, Каварна, Балчик и Добрич, както и енергийна независимост на страната.

Според Мирчев, вятърните турбини работят през годината в продължение на 46% от времето, а потенциалът от офшорен вятър в българската част на Черно море е над 116 GW. Първият етап за реализацията на проекта ще бъде в района на Шабла, където планират да се изградят поне 6 GW мощности в следващите няколко години. Това, според Мирчев, ще гарантира енергийна независимост на страната. Проектът предвижда разполагането на вятърни турбини на разстояние от 20 до 50 км от брега, за да не оказват негативно въздействие върху туризма и природата.

Очаква се законопроектът да бъде окончателно приет през януари следващата година, с надеждата, че ще привлече значителен инвеститорски интерес за изграждането на първите вятърни турбини.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...