in

Захариева: Северна Македония системно не спазва Договора за добросъседство

Северна Македония и България трябва да изгладят различията си до 10 ноември

В МВнР се провежда брифинг на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Всички сме шокирани от насилието в Европа. Много наши сънародници живеят и учат в австрийската столица. Днес гражданите да останат по домовете си от съображения за сигурност, призова Захариева след вчерашния атентат във Виена. Нашето посолство държи връзка с властите там, подчерта тя.

Република Северна Македония системно не спазва Договора за добросъседство, посочи министър Захариева.

В последните няколко седмици след посещениято на македонския външен министър в България се водят интензивни преговори. В последната година и повече от година наблюдаваме трайно и системно неспазване на този договор и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по важни инфраструктурни проекти, като коридов номер 8, нежеланието на РМакедония да се придържа ктм формулата за езика. Не можем да си затваряме очите и да се правим, че не виждаме, че има неизпъление на довогора, посочи външният министър. Имаме все още шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка. Нека Скопие да използва тази възможност, защото не всички държави са ентусиазирани от разширяването на ЕС, посочи още тя.

Тя благодари на германското председателство, което работи усилено към сближаването на двустранните отношения със Северна Македония.

Северна Македония и България трябва да изгладят различията си до 10 ноември.

„Позицията на премиера и българското правителство е доброжелателна, но няма да толерира антибългарската кампания. Би било трудно за целия Европейски съюз да имаме отворени въпроси. И в момента има такива примери, които не са приятни. Все още има шанс, за да постигнем съгласие по преговорната рамка. Не е много време, но фактът, че германското председателство е ангажиране, дава добри индикации. Би било най-вече във вреда на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка. Има страни в ЕС, които не са чак толкова добре настроени за разширяването на границите на Съюза“, каза министър Захариева.

На страшно много манипулации се наслушахме в последно време от страна на Скопие, посочи външният министър.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

18-години затвор за убиеца на Андреа от Галиче

4041 новозаразени с COVID-19 у нас