ЮНЕСКО избра България за център за опaзване на живото културно наследство

Дата:

По време на 42-ата сесия на генералната конференция на ЮНЕСКО, България беше избрана отново за център за опазване на живото културно наследство. Министърът на културата на България, Кръстю Кръстев, и помощник-генералният директор на ЮНЕСКО за култура, Ернесто Отоне, подписаха споразумение за продължаване на дейността на Регионален център ЮНЕСКО – София за следващите осем години.

Регионалният център в София е управляван изцяло от български екип и е един от осемте центъра в света с “Категория 2”, чиято мисия е опазването на нематериалното културно наследство на човечеството. Този център играе важна роля в опазването на културното наследство в региона на Югоизточна Европа.

Министър Кръстев отбеляза, че това е важно признание за успешната работа на центъра и подчерта необходимостта от усилия и упорит труд за постигане на целите. Ирена Тодорова, изпълнителен директор на центъра, добави, че те ще продължат да допринасят за опазването на живото културно наследство в региона и в световен мащаб.

Регионалният център ЮНЕСКО – София беше открит официално през 2012 г. и е съучреден от Министерството на културата, Министерството на външните работи и Българската академия на науките. Центърът се финансира от българската държава и играе ключова роля в опазването на културното наследство в региона.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Адел беше отличена с наградата за лидерство “Шери Лансинг” 

Британската певица Адел беше удостоена с наградата за лидерство...

Евертън надигра Нюкасъл с 3:0 

Отборът на Евертън записа втора поредна победа и напусна...

Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър футболист в Бразилия

Луис Суарес, уругвайският нападател, спечели Златната топка за най-добър...

ЦСКА стана първият полуфиналист в турнира за Купата на България по волейбол при жените

ЦСКА стана първият полуфиналист в турнира за Купата на...