Втора седмица се наблюдава спад в цените на някои основни хранителни стоки на борсите в страната

Дата:

Цените на някои основни хранителни стоки в България намаляват вече втора седмица, според Държавната комисия по стоковите борси и търговията (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява ценовите движения на хранителни стоки на едро, се понижава с 0,87% и достига до 2,208 пункта.

Поевтиняването се отчита при няколко зеленчука. Например, оранжерийните краставици поевтиняват с 9,8% и се продават на цена от 1,75 лева за килограм. Доматите са по-евтини с 7% и се търгуват на 3,18 лева за килограм, картофите са по-евтини с 5,4% и струват 1,22 лева за килограм, а морковите са по-евтини с 13,8% и се продават на 1 лев за килограм.

По други хранителни стоки обаче се наблюдава поскъпване. Например, червените чушки с 2,6% и струват 1,99 лева за килограм, кравето сирене поевтинява с 1,1% до 11,29 лева за килограм, докато кашкавалът тип “Витоша” става по-скъп с 0,8% и се продава на цена от 17,45 лева за килограм.

Други продукти като пилешко месо и мляко също са с поевтиняване. Например, пилешкото месо пада с 2,2% и се продава на 6,55 лева за килограм, а млякото с 3% масленост се удорожава с 0,9% и струва 2,15 лева за литър.

Цените на олиото, ориза, лещата, фасула и други продукти обаче също се изменят. Олиото поскъпва с 6,5%, оризът намалява с 3,7%, лещата става по-скъпа с 2,4%, а фасулът надвишава стойността си с 1,8%. Спад на цените се отчита и при захарта и брашното, докато цената на кравето масло (пакет от 125 грама) намалява с 4,3%.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...