Вселенският патриарх Вартоломей беше посрещнат в катедрален храм “Св. Неделя”

Дата:

Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха посрещнати в митрополитския катедрален храм “Св. великомъченица Неделя”. Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие с призив за молитва към Бога на всички присъстващи.

За службата пристигна и Симеон Сакскобургготски. Вартоломей Първи е 270-ият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

След причастието с хляб и вино, Вселенският патриарх Вартоломей целуна Христовия кръст и прочете молитва към всички присъстващи в храма и към целия българския народ. След това се отправи за преклонение пред гроба на българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна у нас за избора на нов български патриарх Предстои да бъде отслужен кратък трисагий – заупокойна молитва, на гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала.

По-късно, след избирането на новия патриарх, Вартоломей и представители на Александрийската, Йерусалимската, Московската, Грузинската, Сръбската, Румънската патриаршии, както и на Кипърската архиепископия, на Гръцката, Албанската и Северномакедонската църква, ще се включат в лития към храм-паметни

ка “Свети Александър Невски”. За първи път Вселенският патриарх ще участва в интронизацията на българския патриарх в най-новата ни история.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...