Военните действия в ивицата Газа бяха възобновени тази сутрин, след нарушаване на примирието от страна на “Хамас”

Дата:

Военните действия между Израел и “Хамас” бяха възобновени тази сутрин след едноседмично прекратяване на огъня. Палестинските здравни власти, контролирани от “Хамас”, съобщиха за осем загинали при израелските удари в ивицата Газа. Шестима души загинали в Рафах, а две деца в град Газа.

Двете страни не успяха да договорят поредно удължаване на примирието, което доведе до освобождаването на 110 заложници и 240 палестински затворници, както и до доставки на хуманитарна помощ в Ивицата Газа. Израел обяви, че подновява сраженията с “Хамас”, след като групировката откри огън по израелска територия, нарушавайки условията на примирието.

Сутринта бяха чути експлозии и изстрели в Газа, сирените се активираха, и въздушна тревога се чу в районите около анклава. Това е първият път след влизането в сила на договореностите на 24 ноември.

В Тел Авив, американският държавен секретар Антъни Блинкен призова Израел да пази цивилните в ивицата Газа, като потвърди същевременната подкрепа на САЩ за неутрализиране на “Хамас”.

Израелската офанзива в Газа бе стартирана след атаките на “Хамас” на 7 октомври, като тогава загинаха 1200 души, а 240 бяха взети за заложници.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...