Влезе в сила четиридневната пауза в боевете между Израел и “Хамас”

Дата:

В 7 часа българско време в Газа започна дългоочакваната четиридневна пауза в боевете между Израел и Хамас. Засега няма съобщения за бомбардировки, артилерийски или ракетни удари. В следобедните часове се очаква освобождаването на първата група израелски заложници, държани от палестинската групировка.

В предходните часове преди влизането в сила на примирието, имаше интензивни боеве в Газа. На излъчените кадри се вижда дим, издигащ се след израелските въздушни удари, и постоянен звук от артилерия и стрелба. Малко преди 07:00 часа обстановката стана по-спокойна, но все още се чуваше спорадична стрелба. Сирени се включиха в израелски села близо до Газа, предупреждавайки за идващ ракетен или минометен огън.

Според споразумението, Хамас трябва да върне 50 заложници в рамките на четири дни, а в замяна Израел ще освободи 150 палестински затворници. Първите 13 заложници – жени и деца – трябва да бъдат освободени в 16:00 часа. Освобождаването на всеки допълнителни 10 заложници ще удължава паузата в боевете с един ден.

Въпреки примирието, израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви, че Израел ще продължи интензивните военни действия в Газа поне още два месеца след края на краткото примирие. Той заяви, че армията ще продължи да оказва натиск за освобождаването на още заложници и че многобройните операции в анклава ще продължат до ликвидиране на военната заплаха.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...