Ветеран от Втората Световна война разкри зловеща тайна, пазена 70 години!

Дата:

Макар от тогава да са изминали повече от 80 години, все още има живи хора, които носят болезнени спомени от Втората Световна война. Един от тях е 93-годишният ветеран от японската армия Хидео Шимизу .

“Трябва да продължа да казвам истината, в противен случай бъдещите поколения ще бъдат лишени от възможността да знаят за това”, казва Шимизу.

Отряд 731 е специално подразделение на японската армия, което провежда изследване на биологични оръжия чрез опити върху живи хора по време на Втората световна война.

93-годишният мъж е само на 14 години, когато е призован като кадет в град Харбин, в тогавашната окупирана от Япония Манджурия, по време на Втората световна война, пише Daily Mail.

Повече от 3000 души – предимно китайски граждани, но също и съветски, британски и американски военнопленници – били заразявани с бубонна чума и използвани като опитни зайчета за лечение на измръзване в кошмарни лаборатории за мъчения.

Десетилетия по-късно снимки на неговите внуци и правнуци напомнили на Шимизу за лицата на много от жертвите, с които се сблъскал в Отряд 731.

Той е скрил миналото си от семейството и приятелите си, но е осъзнал, че трябва да наруши клетвата, която е дал след войната, когато посетил руините на обектите на Отряд 731 в китайския град Харбин. Хидео Шимизу Снимка: БЛИЦ Хидео Шимизу е вербуван през 1945 г., когато е бил юноша.

Отряд 731 действа през 1936 г. в съвременен Харбин, североизточен Китай. Целият комплекс е построен за японската имперска армия за провеждане на изследвания в областта на биологичните оръжия, оръжейните възможности и границите на човешкото тяло.

Първоначално всички експерименти били скривани, а комплексът от сгради първо бил наречен дъскорезница, а след това и пречиствателна станция. Снимка: БЛИЦ Хората, върху които са били провеждани експериментите, са били наричани в Отряд 731 „маруто“ или „дънер“ на японски.

„Толкова “маруто” ли загинаха, колкото и японски войници? Често се чудя защо Отряд 731 извърши толкова много зло?“ казва Шимизу. Шимизу се озовава в обекта на Отряд 731 в края на март 1945 г., само няколко месеца преди края на войната, като “техник на изпитателен срок”.

Останала е снимка на Шимизу, тийнейджър кадет в униформа с другарите си, когато се присъединява към армията. Снимка: БЛИЦ Бившият му учител го насърчил да се заеме с тази работа поради способностите му за изкуства и занаяти.

„Не знаех нищо за това какво представлява армията и с какво точно се занимава“, казва той в скорошно интервю. Очаквал да бъде изпратен във фабрика, но вместо това той и още пет момчета от селото му били изпратени с влак до Китай, за да започнат работа в лабораториите на Отряд 731.

Казва, че дори и сега сънува кошмари за онзи ден през юли 1945 г., когато е бил отведен в залата за образци в аудиторията на втория етаж на сградата.

Според неговите думи стаята била пълна с буркани, някои високи колкото възрастен човек, всеки от които съдържал части от човешкото тяло, консервирани във формалдехид. „Имаше деца; десет или двадесет, може би повече. Бях зашеметен. Помислих си: „Как биха могли да причинят това на малко дете?

“ Според Шимизу той започнал да ридае, а придружителят му не казал нищо. Снимка: БЛИЦ „Мисля, че ме заведоха там, защото искаха да видят реакцията ми. Всичко, за което можех да си помисля, беше „Какво ще ме накарат да направя?“ Шимизу скоро разбрал, че искат да го обучат да прави аутопсии.

Но войната приключила след няколко седмици след бомбардировките на Нагасаки и Хирошима. Шимизу е призован в затвора на лагера, наречен “дървена колиба”, за да погребе изгорените кости на убити затворници в опит да прикрие престъпленията на отряда.

През август съветските войски нахлуват в бивша Манджурия и той и други членове на отряда отстъпват обратно в Япония. На войниците и техниците е даден цианид и им е наредено да се самоубият, вместо да бъдат заловени и да попаднат в плен.

След завръщането си в Япония, Шимизу никога не е разказвал за това, което е видял или чул в лагера на убийствата. Днес мястото, превърнато в музей, повтаря много от плашещите черти на бивши нацистки лагери на смъртта, с неговите изоставени влакови релси и призрачни сгради.

Една сграда все още съдържа редици клетки, в които са били настанени гигантските плъхове, които японските лекари са използвали за заразяване с бубонната чума.

Ужасната болест по-късно се разпространила сред стотици хиляди китайци, когато бълхи, пренасящи чума, били хвърляни в селата при биохимични експерименти. Между другото, Широ Иши, ръководителят на Отряд 731, не е понесъл никакво наказание за престъпленията си, той е получи съдебен имунитет.

Местонахождението му е скрито, той умира едва през 1959 г. Широ Иши, снимка: БЛИЦ Въпреки неопровержимите доказателства за престъпленията на Японската имперска армия, мнозина в Япония все още отказват да повярват на Шимизу.

Той е оскърбяван онлайн от десни националисти, които отказват да приемат, че японските войски могат да се държат по такъв срамен начин. В отговор на твърденията им Шимизу казва пред вестник Asahi Shimbun: „Те не знаят какви ужасни неща е причинила Япония на хора в друга страна.

Без значение какво ми казват, трябва да продължа да казвам истината, в противен случай бъдещите поколения ще бъдат лишени от възможността да знаят за това.” Редакция: екип “За Жената” Заглавна снимка: The Times

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Прогнозата на животните е победа 2:1 за Испания над Англия във финала на Евро 2024

Куп легенди и специалисти дават прогнозите си за големия...

Безапелационна Стилияна Николова спечели многобоя в Клуж-Напока

Абсолютната европейска шампионка Стилияна Николова спечели титлата в многобоя...

“Локо” (Пд) завърши 0:0 с “Берое” в последната си контрола

"Локомотив" (Пд)  завърши 0:0 с "Берое" в последната си...

Джо Байдън: Аз се кандидатирам и ще спечелим

Джо Байдън категорично отхвърли спекулациите, че ще се откаже...