in

Великобритания с първата голяма търговска сделка след BREXIT

Великобритания и Япония постигнаха споразумение за свободна търговия

Великобритания и Япония постигнаха споразумение за свободна търговия – първата голяма търговска сделка за Обединеното кралство след излизането на страната от Европейския съюз. Това се казва в изявление, публикувано днес от британския Отдел за външна търговия.

„Споразумението ще увеличи оборота с Япония с около 15,2 млрд. британски лири (около 20 милиарда щатски долара)“, се казва в комюникето. По този начин ще бъдат отменени митата за 99% от британския износ за страната на изгряващото слънце.

Принципна договореност за сключването на сделката е постигната днес, по време на видеовръзка между британския министър на външната търговия Елизабет Тръс и японския външен министър Тошимицу Мотеги.

„Това е исторически момент за Великобритания и Япония, тъй като това е първата ни голяма търговска сделка след BREXIT. Споразумението, което сключихме за рекордно кратко време и при трудни обстоятелства, далеч надхвърля съществуващото споразумение с ЕС, тъй като предоставя на британския бизнес нови предимства в онези отрасли, в които сме силни – промишлеността, производството на храни и напитки, високотехнологичния сектор“, цитира ТАСС изявление на Тръс.

Преговорите между Токио и Лондон започнаха на 9 юни. През август Мотеги бе на официално посещение в Лондон, по време на което се срещна с Тръс. Както беше подчертано по-рано от британското Министерство на външната търговия, основата на споразумението трябва да бъде съществуващото такова от 2018 г. между Япония и Европейския съюз. В същото време страните заявиха решимостта си да подобрят документа, гарантирайки допълнителни взаимни ползи в определени области, например – електронната търговия.

Според Лондон обемът на търговия между двете страни през 2019 г. възлиза на 31,6 милиарда британски лири (41 милиарда долара)

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Отриха 351 кг канабис в благоевградско село

Шведи пропищяха от български пастор, започват разследване