in

Великобритания и ЕС започват преговори за отношенията си след Брекзит

Целта на преговорите между британци и европейци е да се постигне напредък в разговорите за отношенията след Брекзит и да се избегне катастрофалната перспектива за липса на споразумение в края на годината.

Преговорите между двете страни започват с петдневна физическа среща в Брюксел, която ще е първата от март. Те ще продължат последователно всяка седмица в Лондон и Брюксел до края на юли.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън си пожела още през юли да бъде постигнато компромисно решение.

„Колкото по-бързо постигнем споразумение, толкова по-добре ще бъде. Няма никаква причина основните аспекти на едно политическо споразумение да не могат да бъдат очертани през лятото“, заяви високопоставен британски служител.

Тази амбициозна перспектива обаче беше учтиво отхвърлена от европейците, които в момента са съсредоточени върху плана си за възстановяване след епидемията от коронавируса и за тях октомври е моментът на истината за Брекзит.

„Тогава трябва да сме готови да представим проект за споразумение, ако искаме да бъде ратифициран преди края на годината“, обясни европейският преговарящ Мишел Барние пред мозъчния тръст Европейски политически център (EPC).

Великобритания, която напусна ЕС на 31 януари, продължава да прилага европейските правила до 31 декември.

Ако не бъде постигнато споразумение до края на годината в търговските отношения между Лондон и Брюксел ще се прилагат единните правила на Световната търговска организация с високи мита и засилен митнически контрол. Това ще отслаби допълнително икономиките, които вече са тежко засегнати от пандемията от коронавируса.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Експлозия в химическия комбинат „Свилоза“ Свищов

Борисов обсъди с Шарл Мишел възстановяването на Европа от Covid-19