in ,

Възстановено е пропускането на товарни автомобили на ГКПП „Илинден“ – „Ексохи“

Информацията потвърдиха и от външното ни министерство

От 00:00 часа на 08.09.2020 г. през ГКПП „Илинден“ – „Ексохи“ е възстановено пропускането на товарните автомобили, съобщиха от МВР.

Пропускането на водачите става само след представяне на QR код за влизане на територията на Гърция.

Информацията потвърдиха и от външното ни министерство.

Гърция започва да пропуска от 8 септември превозвачи през Г​КПП „Илинден – Ексохи“. Според официално оповестеното решение на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на страната се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки, като в превозното средство трябва да има само един водач, съобщиха от МВнР.

Водачите трябва да попълнят Формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.

„МВнР подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки, като не е спирало да настоява пред гръцките власти за това. За това настоява лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева“, допълват от ведомството.

По въпроса за отварянето на ГКПП „Илинден – Ексохи“ в МВнР бяха проведени няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас, а от мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции.

В ранните сутрешни часове ситуацията на пункта е изключително спокойна, към 7 ч е преминал само един товарен автомобил с дървесина.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Пиронкова отива на 1/4 финал на US Open

61-ия ден на протести премина с мирно шествие и временна блокада на „Орлов мост”