in

Въведоха видеоконференция в съдебния процес

Парламентът регламентира използването на видеоконференция при провеждане на разпити и изслушвания в съдилищата

Парламентът регламентира използването на видеоконференция при провеждане на разпити и изслушвания в гражданските и административните производства. Днес бяха приети промени в Гражданския процесуален кодекс. Това ще става, когато административният орган или съдебният състав и свидетелите, вещите лица, страните, преводачите или тълковниците се намират физически на различни места на територията на страната.

Всяка страна може да поиска да участва в съдебно заседание чрез видеоконференция, когато тя не е в състояние да се яви непосредствено пред съда. При видеоконференцията страната присъства в специално оборудвано за видеоконференции помещение в районен съд, място за лишаване от свобода.

Записът се пази до изтичане на срока за съхранение на делото. Предвидена е възможност събирането на доказателства да се осъществява чрез видеоконференция по искане на страна, а при изслушване на вещо лице – и служебно от съда. Разпит на свидетел и обяснения на страна, както и изслушване на вещо лице чрез видеоконференция са допустими, когато не са в състояние да се явят непосредствено пред съда по делото и се намират извън територията на районния съд по делото.

С измененията бяха одобрени и съответни промени в Административнопроцесуалния кодекс /АПК/ и в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/.

Основните изменения в НПК се отнасят до използване на видеоконференция при осъществяване на съдебен контрол върху задържането под стража в досъдебното производство, при извършване на разпит на защитен свидетел, преводач или тълковник, при извършване на очна ставка, разпознаване на лица и предмети, както и при разглеждане на предложението или молбата на осъдения за предсрочно освобождаване.

Предвижда се за всички процесуални действия по ГПК, АПК и НПК, извършени чрез видеоконференция, да се изготвя протокол. По предложение на правната комисия беше отхвърлена предложената регламентация в ГПК на процедура по доброволно изпълнение за парични вземания.

Христиан Митев от „Обединени патриоти“ обясни, че целта на предложението е била да се постигне доброволно изпълнение. Явор Божанков от „БСП за България“ коментира, че със съвсем същата покана започва и принудителното изпълнение, и това ще обърка гражданите.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Футболистите на Лудогорец дариха рентген за болницата в Разград

3754 новозаразени с COVID-19 у нас