in

Варна и Бургас ще се изграждат електрически градски железници

Екологичният транспорт ще свърза градовете с летищата и курортните комплекси

Екологичният транспорт ще свърза градовете с летищата и курортните комплекси. Двата най-големи черноморски града са готови с проекти и за реализирането им ще търсят държавно и европейско финансиране.

Електрическата железница във Варна ще обслужва не само градската част, но ще осигурява и връзка с курортите и летището, като крайната точка ще е Аксаково.

„Целта на този проект е всъщност да се осъществи транспортната връзка между новата индустриална зона, която е на територията на община Аксаково и град Варна. Разчетите на индустриалната зона са над 30 000 работни места, това е един много сериозен човекопоток, който трябва да е организиран на базата на организиран транспорт“, обясниинж. Христо Иванов, заместник-кмет на Община Варна.

Тепърва ще се прави икономически анализ какъв ще е най-ефективният вариант – обикновена железница или монорелсова, на или над земята. При избора на изпълнител ще се търси най-изгодната оферта като вид и цена.

„Разчитаме или от републиканския бюджет да се получат парите или да търсим друг източник на финансиране, като един екологичен транспорт, който да реши тези проблеми и предизвикателства, които ще бъдат свързани с новата индустриална зона“, каза инж. Иванов.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Махат категорията „пол“ от личните карти в Нидерландия

Борисов откри обходния път на Поморие