in

Вълчев: Новата учебна година започва присъствено в цялата страна

„Избрахме съчетание от две стратегии. Моделът е базиран на превключване.“

Министърът на образованието Красимир Вълчев и и зам.-кметът на София Тодор Чобанов дават брифинг как ще започне новата учебна година и за предстоящите промени в закона за предучилищното и училищното образование.

„С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, като родилите, трябва да намерим начин образователната система да работи”, заяви Вълчев.

Той увери, че крайните модели на дистанция не могат да продължат, за това се търсят възможни варианти. В различните страни има две стратегии. Една от тях е хибридното обучение, но от МОН са се отказали от подобна, тъй като тя би били трудни за изпълнение и реализиране.

„Избрахме съчетание от две стратегии. Моделът е базиран на превключване. Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат грипните епидемии”, обясни министърът.

Засега е планирано учебната година да започне присъствено в цялата страна. Министърът обаче не изключва вариант до началото й да има промени, тъй като ситуацията в страната е динамична.

Училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция. Някои училища вече обявиха, че ще работят по график, в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията.

„Няма съмнение, че годината ще бъда трудна. Имаме голямо предизвикателство – да опазим здравето на децата. Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за децата, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза”, обяви министър Вълчев.

„Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ”, разясни още той.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Протест срещу идеята ул.“Съборни“ да стане пешеходна

Цветанов с тежки думи за ГЕРБ