В. “Украинска правда”: Увеличава се броят на украинците, които вярват в проруския наратив за конфликт между властите и умора на Запада от кризата

Дата:

През последната година се е увеличил броят на украинците, които вярват в проруския наратив за конфликт между политическото и военното ръководство на Украйна, както и за това, че Западът се е уморил да помага на Киев и че украинското правителство е готово да направи отстъпки на Русия, съобщи украинският електронен вестник “Украинска правда”.

Вестникът цитира резултатите от проучване на Киевския международен институт по социология (КМИС), проведено на 29 септември – 9 октомври. 

“През последната година броят на тези, които вярват в съществуването на сериозни конфликти между политическото ръководство на страната и командването на армията, се е увеличил от 14% на 32%. В същото време по-голямата част от населението на Украйна – 54% (през септември 2022 г. – 71%) – продължава да се придържа към мнението, че политическото ръководство и военното командване действат хармонично като един екип”.

Също така между септември 2022 г. и октомври 2023 г. се наблюдава леко увеличение в дела на тези, които смятат, че правителството може да направи неприемливи за Украйна компромиси – от 5% на 12%.

В същото време обаче абсолютното мнозинство от украинците – 80% – продължават да вярват, че правителството няма да направи това (през септември 2022 г. са били 87%), подчертават социолозите.

Делът на онези, които смятат, че Западът се уморява от кризата в Украйна, че подкрепата му е слаба и че Западът иска Украйна да направи отстъпки пред Русия, също се е увеличил значително – от 15% през септември 2022 г. до 30% през октомври 2023 г.

Но дори и тук социолозите подчертават, че мнозинството от населението на страната в момента – 63% (през септември 2022 г. – 73%) – смята, че Западът продължава да помага на Украйна и иска войната да приключи при приемливи за нея условия.

Проучването е осъществено от 29 септември до 9 октомври, интервюирани са 1010 души от всички области на Украйна (без Крим), посочват социолозите.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...