in

В Ливан протестите продължават, страната може да остане без хляб

Исканията включват и международно разследване на взрива в пристанището на Бейрут

Ливанските власти са насочили значителни военни и полицейски части към центъра на Бейрут, за да възстановят реда по улиците след сблъсъците между протестиращи и силите на реда.

По данни на ливанския Червен кръст при сблъсъците са пострадали най-малко 45 души, седем от които са откарани в болници. Демонстрантите се опитаха да завземат сградата на парламента. Въодушевени от оставката на правителството на Хасан Диаб вчера, лидерите на опозицията сега настояват за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори.

Исканията включват и международно разследване на взрива в пристанището на Бейрут, който причини многобройни жертви и тежки разрушения.

Според новинарския сайт „Лебанън дибейт” сред причините за оставката на правителството са били вътрешните разногласия в кабинета по въпроса за участието на международни експерти в разследването на трагедията от 4 август.

Протестите в Бейрут продължават вече трето денонощие с искания за оттегляне от властта на целия политически елит. Същевременно ООН предупреди, че ако работата на пристанището на Бейрут не бъде възобновена до две седмици, страната може да остане без хляб.

„Крайно съм обезпокоен, че след около две седмици и половина хлябът в страната ще свърши”, каза на брифинг за хуманитарната ситуация в Ливан Дейвид Бизли, изпълнителен директор на Световната програма по прехраната на ООН.

По думите му 85% от зърното в страната се внася. То пристига през бейрутското пристанище, което беше разрушено. „Сега работим по това да възстановим поне временно възможността пристанището да приема кораби с храни. Изпратихме кораб с 17 500 т. пшеница, който може след две седмици да пристигне в Бейрут и да осигури на Ливан хляб за двадесет дни”, посочи Бизли. „Подготвят се и по-големи доставки на хляб”, допълни той.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Разливът край о-в Мавриций: Танкерът може да се разцепи на две (Видео)

Започна строежът на локалните платна на пътя Пловдив – Асеновград