В качеството си на председател на ОССЕ Буяр Османи се е срещнал в Киев с министъра на външните работи на Украйна

Дата:

В качеството си на председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, който за втори път тази година е в Киев, се е срещнал с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

„През януари, по време на първото ми посещение в Украйна като председател на ОССЕ, казах, че смелостта и саможертвата на украинския народ заслужават най-голямото ни уважение. Вдъхновен от тяхната издръжливост, днес съм уверен, че Украйна ще победи. Уверих моя скъп колега Кулеба, че чрез Програмата за подкрепа на Украйна ОССЕ ще продължи да помага на страната и нейните граждани чрез изпълнението на проекти, адаптирани към нейните специфични нужди. Отново подчертах, че ОССЕ може да направи много по време на война, но още повече по време на мир, което е наш основен приоритет в Украйна”, написа във Фейсбук профила си Османи.

По време на срещата Османи е подчертал, че въпреки предизвикателствата пред ОССЕ, нарушаването на нейните основни принципи, причинени от военната агресия на Руската федерация, ОССЕ е издръжлива и ще продължи да се придържа към основните си ценности с подкрепата на други страни участнички.

„Като председател на ОССЕ призовавам Русия да прекрати тази война, да изтегли войските си от Украйна, да се посвети отново на принципите и ценностите на ОССЕ. „Продължаването на тази война не само унищожава животите, домовете и надеждите на народа на Украйна, но също така създава състояние на нестабилност и несигурност в целия регион на ОССЕ“, е подчертал Османи, съобщават от МВнР в Скопие.

Във Фейсбук профила си Османи качи и снимки от посещението си в ОУ „Лицей №2“ в Киев – „един от първите обекти, пострадали от руската агресия”.

„ОССЕ ще продължи да подкрепя процесите на възстановяване, за да се върнем към нормалния живот. Подобни трагедии трябва да останат в миналото”, пише Османи в публикацията.

Посещението му в Украйна е в рамките на реализацията на един от основните ангажименти от програмата на председателството на Северна Македония в ОССЕ през 2023 г., в която Украйна и нейният народ са на водещо място в дневния ред, съобщават от Министерството на външните работи в Скопие.  

В Киев Османи ще се срещне и с председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук, ще посети Центъра за защита правата на децата, ще се запознае и с работата на звената на украинската служба за извънредни ситуации. 

Програмата за подкрепа на ОССЕ за Украйна включва помощ в редица области, като насърчаване на върховенството на закона и смекчаване на последващите екологични и икономически въздействия от военната агресия на Русия срещу Украйна.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ще арестуват ли Кмета на Пазарджик за подкуп и търговия с гласове?

Близък до кмета на Пазарджик строителен предприемач и синът...

КМЕТОВЕ НА ПРОМЯНАТА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?!

На вниманието на Прокуратура и Комисията за закрила на...

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...