in

Увеличават линията на бедност от 2021 г.

369 лева ще бъде официалната линия на бедност за 2021 година

369 лева ще бъде официалната линия на бедност за 2021 година според проект на правителствено постановление. Той е качен в портала за обществени консултации. Обсъждането му е до 12 септември.

За 2020 линията на бедност е 363 лева, т.е. увеличението е с 6 лева

Това е с 15 лева повече спрямо 2019 г.

Още един проект на правителствено постановление – за методиката за определяне на линията на бедност, е качен преди дни на портала. Той предвижда социалният министър да има правомощията да предлага размера на официалната линия на бедността според възможностите на бюджета.

Промените са заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на Covid-19.

Сумата на линията на бедността от 369 лв. от 1-ви януари 2021 г. е с 1,9% или 6 лева по-висока от действащия сега праг на бедност и според мотивите в проекта ще съответства именно на намаления икономически ръст и макроикономическа прогноза.

В нея се отчита потреблението на най-ниско доходните групи от населението и индексът на цените на малката по състав кошница, предвид очакванията за 0,1 на сто инфлация за 2020 г., финансовата подкрепа за хората с увреждания ще запази покупателната си способност, пише още в мотивите.

За 2021 г. се предвижда да бъде указана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания на около 670 хил. души с трайни увреждания над 18-годишна възраст, средно на месец.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Реклама в социалните мрежи поискаха представители на зимните курорти

169 са новите случаи на коронавирус у нас