Украйна отхвърли твърденията на Беларус за провокации по границата

Дата:

Властите в Киев отхвърлиха твърденията на Беларус, че Украйна дестабилизира общата граница между двете страни и подчертаха, че се предприемат мерки за подсилване на украинските отбранителни линии, предаде ДПА.

„Няма никаква провокация“, каза говорителят на украинската гранична охрана Андрий Демченко. „Вероятно са се объркали“, допълни той. „Истинската заплаха произтича от Беларус.

Там са разположени достатъчно руски войски“, заяви от своя страна Андрий Коваленко, ръководител на центъра за борба с дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

  Коваленко обвини руската армия, че се опитва да попречи на прехвърлянето на украинските войски, разположени по границата с Беларус, в зоните на активни бойни действия.

Беларуската гранична охрана тази седмица обяви, че разполага допълнителни части по границата с Украйна в отговор на предполагаеми актове на шпионаж и саботаж, подготвяни от Киев, припомня ДПА.

По-рано в събота Минск заяви, че в района на границата е бил откритo скривалище с оръжия, както и че разполага с данни, че недалеч действат руски паравоенни части, които воюват на страната на Киев.

Беларуският президент Александър Лукашенко е силно зависим от Русия в икономически, политически и военен план и страната му е най-верният поддръжник на Москва във войната ѝ с Украйна, отбелязва ДПА.

Въпреки че във военните действия няма пряко участие на беларуски войски, страната предостави територия на руската армия да атакува Украйна. (БТА) Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...