Украинската страна може да изпрати 57 000 тона зърно в Нигерия и Судан

Дата:

Украйна планира да изпрати 57 000 тона зърно в Нигерия и Судан като част от хуманитарната хранителна програма “Зърно от Украйна”. Този план беше обявен след среща между ресорния заместник-министър по аграрна политика и прехраната, Маркиян Дмитрасевич, и заместник-изпълнителния директор на Световната продоволствената програма (WFP), Карл Скау.

На срещата бяха обсъдени различни аспекти на доставката, включително евентуалните маршрути на корабите, които ще транспортират украинските хуманитарни зърнени продукти към Нигерия (25 000 тона) и Судан (32 000 тона). Също така се обсъжда възможността за изпращане на украински хуманитарни зърнени продукти до Сомалия.

Срещата бе форум и за подготовката на предстоящата международна среща на върха за продоволствената сигурност в Киев, както и за разширяването на обхвата на доставките в рамките на хуманитарната хранителна инициатива “Зърно от Украйна”.

Програмата “Зърно от Украйна” бе стартирана от украинския президент Володимир Зеленски към края на ноември 2022 г. Целта на тази инициатива е да предостави международно финансиране, което да субсидира зърното, което Украйна планира да изпрати към някои от най-бедните африкански страни. Страните, които участват в програмата, закупуват селскостопански продукти от украински производители, с приоритет за малките и средни предприятия, и тези продукти се изпращат към страни, които изпитват продоволствени затруднения.

/Снимка:БТА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Холивудската суперзвезда Марго Роби е избрана за новото лице на Turkish Airlines

Turkish Airlines (THY) обяви, че избира актрисата Марго Роби...

Адел беше отличена с наградата за лидерство “Шери Лансинг” 

Британската певица Адел беше удостоена с наградата за лидерство...

Евертън надигра Нюкасъл с 3:0 

Отборът на Евертън записа втора поредна победа и напусна...

Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър футболист в Бразилия

Луис Суарес, уругвайският нападател, спечели Златната топка за най-добър...