in

Турски съд поиска Интерпол да задържи български граничари

Съдът в Страсбург ги оправда, но Турция води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност

Турски съд поиска да бъдат издирени с червена бюлетина на „Интерпол“ и задържани четирима български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер край Резово преди 12 години.

У нас разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Изводът на прокуратура прекрати е, че инцидентът е нещастен случай.

Съдът в Страсбург също ги оправда. Турция обаче води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност.

Последното заседание е отложено, за да бъдат принудително доведени обвиняемите. Българите се надяват външното ни министерство и главният прокурор да декларират, че няма да бъдат екстрадирани.

Припомняме, че на 17 април 2008 г. в района на Резово, български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница.

В края на миналата година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

Делото трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Томислав Дончев: Не обмисляме оставка на кабинета

Софиянец с условна присъда за блудство с 11-годишно дете във Варна