Турската полиция арестува 15 заподозрени за шпионаж в полза на Израел

Дата:

Турската полиция арестува 15 от 34-те заподозрени, обвинени в планиране на отвличания и шпиониране в страната от името на израелската разузнавателна служба Мосад.

Заподозрените са били задържани в Истанбул и седем други провинции поради предполагаемо планиране на дейности, включващи “разузнаване, преследване, нападение и отвличане” на чужди граждани, живеещи в Турция. Вътрешният министър Али Йерликайа съобщи за това, като посочи, че полицията получава показания от заподозрените.

Те са били представени в съда след проверка, а 26 от тях се изправят пред съд за искане за арест за “военен и политически шпионаж”. 15 от заподозрените са задържани, 11 са освободени при условия на съдебен контрол, а на осемте ще бъде поверено производството по депортиране.

Заподозрените, свързани с Мосад, са използвали дистанционен оперативен екип, използвайки интернет-базирани мобилни приложения, с цел разузнавателна работа и трансфер на средства. Единият от заподозрените е поискал видеозапис на джамия в Истанбул и е получил пари в замяна.

Източници посочват, че различни чуждестранни разузнавателни служби преди това са се опитвали да извършват подобни дейности на турска територия, но без успех.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...